Overslaan en naar de inhoud gaan

Digitale transformatie van de stad Brussel

Centraal in onze missie staat het begeleiden van de stad Brussel bij haar transformatie in een slimme stad die voldoet aan de uiteenlopende behoeften van haar gebruikers. Dit vereist een verregaande digitale transitie, ondersteund door talrijke projecten en een omnichannelstrategie die burgers via verschillende kanalen toegang tot de diensten van de stad garandeert. De stad Brussel wil haar burgers en ambtenaren in staat stellen om de stad 'op zak' te hebben, waar en wanneer ook.

DE DIGITALE TRANSFORMATIE VAN DE STAD BRUSSEL


Onze belangrijkste missie is het ondersteunen van de transformatie van de Stad Brussel tot een slimme stad die voldoet aan de uiteenlopende behoeften van haar gebruikers. Dit vereist een verregaande digitale transitie, ondersteund door talrijke projecten en een omnichannelstrategie die burgers via verschillende kanalen toegang garandeert tot de diensten van de Stad. 

Digitale procesfabriek


De Digital Process Factory (DPF) werkt verder aan de digitalisering van administratieve processen voor de burgers. In 2024 werden verschillende nieuwe processen en functionaliteiten toegevoegd aan het MyBXL-platform:
•    Horeca: Of u nu een bedrijfsvergunning wilt aanvragen, een terras of een uitstalling wilt aanvragen of een reclamebord wilt plaatsen, met dit nieuwe proces kunt u op elk moment de voortgang van uw aanvraag volgen en hoeft u zich minder vaak te verplaatsen naar de autoriteiten. 
•    Evenementen: Een buurtevenement, een groot festival of een sportieve activiteit organiseren? Het is nu kinderspel dankzij het portaal MyBXL.be!
•    Trouwen: Ze zeggen dat het een van de gelukkigste dagen van je leven is ... dus is het een goed idee om die ervaring niet te bederven met omslachtige en tijdrovende administratieve formaliteiten.
Met dit proces kunt u uw huwelijk registreren voor de burgerlijke ceremonie in Brussel. 

 

Graphic 1, Image, Image


 

MyBXL - De mobiele applicatie voor burgers

 

De Stad Brussel heeft MyBXL gelanceerd, een mobiele applicatie die ontworpen is om de band tussen de burgers en hun administratie te versterken. MyBXL is een echt interactief portaal waarmee:

  • gemakkelijke toegang tot lokaal nieuws
  • administratieve procedures online uit te voeren
  • interageren met lokale diensten
  • ontdek de stad op een andere manier dankzij navigatietools en point-of-interest locators.


Deze toepassing maakt deel uit van een visie op actieve burgerparticipatie die enkele jaren geleden begon en is bedoeld om de gebruikerservaring opnieuw uit te vinden door deze vloeiender, meer verbonden en inclusiever te maken.



 

mybxl
borne self-service

Innovaties & AI 


Om effectiever met haar burgers te communiceren, heeft de stad Brussel een proefproject voor massamailing gelanceerd met Customer Insight Journey. Deze oplossing, die volledig is geïntegreerd in het digitale platform (maar ook zelfstandig kan worden gebruikt), werd geconfigureerd en in productie genomen om de massacommunicatie van de Dienst Vreemdelingenzaken te ondersteunen. 
In het kader van het streven om dichter bij de burger te staan en de digitale kloof te bestrijden, werden in totaal acht nieuwe zelfbedieningskiosken geïnstalleerd in de verschillende gedecentraliseerde kantoren en op de sites van de lokale partners. Dit brengt het totale aantal kiosken op zestien, verspreid over heel Brussel.
 

In 2024 heeft i-CITY haar innovatiedrang versterkt om te anticiperen op de digitale toepassingen van morgen. In een voortdurend veranderende wereld is het vermogen om snel te testen, te leren en aan te passen essentieel geworden. Deze experimenten met kunstmatige intelligentie tonen onze vastberadenheid om aan de spits te blijven van nuttige technologieën, terwijl we een duidelijk kompas aanhouden: burgers dienen, agenten ondersteunen en ethische praktijken garanderen.


AI Hackathon: denk aan het contactcentrum van morgen

In 2024 nam i-CITY deel aan een hackathon die samen met Microsoft werd georganiseerd om een prototype te ontwerpen met technologieën voor kunstmatige intelligentie. 
 

Innovatie-uitdaging met CISCO: de burgerervaring in kwestie

Ook in 2024 nam een gezamenlijk i-CITY / City of Brussels team deel aan Cisco's Innovation Challenge, samen met de steden Charleroi en Swift. De uitdaging: begrijpen waarom sommige burgers Brucity verlaten zonder hun proces te hebben voltooid, door een gebrek aan begeleiding of ondersteuning.
 

ville a 10min

Focus op het ‘Stad op 10-minuten’-project


Het streven naar innovatie heeft ook geleid tot een beter gebruik van de beschikbare gegevens. Er zijn spraakmakende projecten gelanceerd, zoals ‘De stad op 10 minuten’ en ‘Grote stadsprojecten’, die tot doel hebben de overheid dichter bij de burgers te brengen, de communicatie te verbeteren en de infrastructuur af te stemmen op de concrete behoeften van de gebruikers.
Met dat in gedachten heeft i-CITY een interactief karteringshulpmiddel ontworpen om de toegang tot essentiële diensten binnen tien minuten lopen te bevorderen en zo de levenskwaliteit in de stad te helpen verbeteren. 
Dit project is gebaseerd op de integratie van 72 soorten diensten uit 36 gegevensbronnen, verdeeld over 15 grote thema's.
 

pjurbain

De aanvraag voor Urban Projects is nu online!


Naast de toepassing ‘De stad op 10 minuten’, die informatie geeft over het bestaande aanbod van voorzieningen en diensten in de stad Brussel, is de toepassing ‘Stadsprojecten’ bedoeld om iedereen op de hoogte te houden en de voortgang te volgen van de grote stedenbouwkundige projecten waaraan de stad werkt en die een impact zullen hebben op het buurtleven. 
 

ePayment: digitale diensten voor burgers  


Dit jaar werd een beslissende stap gezet in het ePayment-programma, met de lancering van de eerste betaalprocessen aan de balie via het digitale platform. Deze roll-out biedt toegang tot nieuwe betaalmethoden, zoals de betaalterminal en de cashterminal. Dit is een essentiële ontwikkeling waarmee het platform zijn dienstenaanbod kan uitbreiden om nog beter aan de verwachtingen van de burgers te voldoen.

Digitalisering van het beheer van overheidsmiddelen: Horta


De oplossing voor het beheer van openbare activa (OPP) is live gegaan. Dit luidt een nieuw tijdperk in voor de teams voor openbare werken en hun belangrijkste partners (wegen, openbaar onderwijs enz.). Alle gebouwen, werkaanvragen, communicatie en bijbehorende rapporten zijn nu gedigitaliseerd, waardoor alle spelers in de keten op een uniforme en samenhangende manier kunnen werken. 

 

Documentbeheer - Een succesvolle strategische migratie

De volledige migratie van documenten van Alfresco (een verouderde regionale oplossing) naar SharePoint Online is met succes afgerond. Deze overstap maakt de weg vrij voor:
 

  • Betere integratie met digitale processen,
  • Optimaal beheer van de levenscyclus van documentair bewijs,
  • Verbeterde traceerbaarheid, essentieel in de context van de RGPD
     

Openbaar onderwijs (PI) heeft zijn modernisering voortgezet met verschillende belangrijke projecten in 2024

Toegankelijke, moderne bibliotheken dankzij een reeks oplossingen:
 

  • Open+ oplossing voor bibliotheken die verbonden en toegankelijk zijn buiten de normale openingstijden
  • Selfservice oplossing zodat gebruikers volledig zelfstandig leningen kunnen lenen, retourneren of verlengen
  • Installatie van intelligente cameratellers om het aantal gebruikers van bibliotheken te analyseren 
  • Bankterminals geïntegreerd in digitale oplossingen om vergoedingen en boetes te betalen
     

Optimalisatie en verfijning van het digitale inschrijvingsproces voor FR-scholen

Implementatie en afstemming van meer dan 40 BI-rapporten om kwaliteitsgegevens te leveren voor het management en de besluitvorming van IP-afdelingen

Ondersteuning voor het PI bij het testen van een digitaal systeem voor het beheren van verschillende schoolkosten (kinderopvangkosten enz.) met behulp van mobiele apparatuur en QR-codes.

Het voorbereiden van het project om het Zuidpaleis te verhuizen naar verschillende instellingen en het organiseren van bekabelingsoplossingen en gebruikersapparatuur

Modernisering van applicaties om ze te migreren naar een robuuste en veilige infrastructuur
 

ip

De andere uitdagingen van digitale transformatie


Hr-oplossingen: i-CITY versnelt de modernisering van tools 

Oplossingen op het gebied van human resources.
Het hart van het HRIS voor de Stad Brussel, HRa, is gemigreerd naar een multi-tenant architectuur, waardoor het beheer van OCMW-bestanden kan worden ondergebracht, synergie wordt gecreëerd en IT-gerelateerde kosten worden samengevoegd.
Het Humanis-project zal het OCMW in staat stellen om de contracten, loopbanen, afwezigheden en aanwezigheid, loonlijsten en aangiften van zijn personeel via HRa te beheren. De eerste HRa-salarisruns zijn gepland voor eind maart 2025.
Naast het backofficebeheer is de uitrol van een agent- en managerportaal, HRa4You, gepland voor 2025 om een aantal hr-processen bij het OCMW te digitaliseren, toegankelijk vanaf elke terminal, laptop, tablet of smartphone.
In de loop van 2025 zal HRa de verwerking van meer dan 120.000 loonbrieven mogelijk maken, waarbij uiteindelijk vier bedrijven, de Stad Brussel, het OCMW, alsook de Berg van Barmhartigheid en de wijkgemeenten betrokken zullen zijn, waarvoor het OCMW een deel van het beheer, waaronder de loonlijst, voor zijn rekening neemt.
Maar de activiteiten beperken zich niet tot HRa. Er is een nieuw contract toegekend voor de implementatie van de e-learningoplossing van Cornerstone, Brucity Academy, die in 2025 zal worden geïmplementeerd.
Het medisch informatiesysteem Kitry, dat wordt gebruikt door het GIPT van de Stad Brussel, wordt geüpgraded naar een belangrijke nieuwe versie, in SaaS-modus, waarin het beheer van arbeidsongevallen wordt geïntegreerd.

Vzw's en verenigingen en hun digitale evolutie 

Het tevredenheidsniveau van de VZW’s en Verenigingen over de IT-diensten geleverd door i-CITY was begin 2024 laag (gemiddeld 4,86/10 voor alle VZW’s). Het directiecomité heeft ons als doel gesteld een tevredenheidsniveau van 7,5/10 te behalen. Tegen het einde van het jaar hebben we dit doel bereikt met een gemiddelde tevredenheid van 7,63/10 voor alle VZW’s en Verenigingen. Om dit te realiseren, hebben de teams gewerkt rond de volgende pijlers:

Operationele Uitmuntendheid, met dagelijkse uitwisselingen met de Operations van i-CITY, maar ook via sturing van de performantie van onze diensten (onder andere via SLA’s) en kwartaalgewijze evaluaties van de tevredenheid tijdens servicemeetings met de begunstigden van de IT-diensten van i-CITY.

Oplevering van kritieke projecten voor de VZW’s en Verenigingen:

De transformatie van de infrastructuur van de Cuisines Bruxelloises (LCB). Dit project duurde meer dan een jaar. Stap voor stap hebben we hun IT-omgeving gemoderniseerd. Zes belangrijke eerste stappen zijn al succesvol afgerond: (1) Evaluatie van de bestaande infrastructuur, (2) remediatie en opwaardering, (3) voorziening van standaard i-CITY-uitrusting (laptops, accessoires…), (4) scheiding van het LCB-netwerk van dat van de ziekenhuizen, (5) netwerkinterconnectie van de 7 LCB-sites met i-CITY, (6) hosting van de applicatieservers van LCB (VM’s) bij i-CITY.

Oplevering van een boekhoudoplossing voor de VZW Brufête en Bruxelles Musée Expo.

Oplevering van de laatste modules van de LIOS-applicatie voor de VZW Bravvo.

Invoering van een connectiviteitsdienst of modernisering van de bekabeling op 10 sites, waarvan de begunstigden onder meer Jeunesse à Bruxelles, de wijkhuizen, Bravvo en Bapa zijn.

Een belangrijke netwerkuitbreiding in het Koning Boudewijnstadion, met de uitrol van een honderdtal bekabelde netwerkpunten en wifi-toegang (nieuwe kleedkamers, nieuwe persruimtes...).

Invoering van een professionele IT-dienst voor de kritieke activiteiten van meerdere VZW’s en Verenigingen: de speelpleinen van de VZW Jeunesse à Bruxelles en de connectiviteit voor Plaisirs d’Hiver van de VZW Brussels Major Event.

Daarnaast hebben we een dienstverleningsovereenkomst gesloten met een nieuwe begunstigde, het Mont-de-Piété, ook wel Caisse Publique de Prêts genoemd. Dit is een openbare instelling die afhangt van de Stad Brussel. Al meer dan 400 jaar is de kernactiviteit van het Mont-de-Piété van de Stad Brussel het verstrekken van pandleningen. Dit is de eerste stap in de digitalisering van hun beroepstool om de burgers nog beter te kunnen bedienen.

 

cityfab1

CITYFAB1

In 2024 zette cityfab 1, het fablab beheerd door i-CITY, zijn missie voort om de makerscultuur te promoten en de digitale kloof te bestrijden door middel van een reeks activiteiten (opleidingen, teambuilding, evenementen) gericht op een breed publiek.
Met een steeds evenwichtiger verdeling tussen mannen en vrouwen (39% vrouwelijke bezoekers), verwelkomde Cityfab 1 2.643 mensen, organiseerde 90 opleidingen en bleef partnerschappen ontwikkelen, vooral met scholen (ARBA, Francisco Ferrer, CAD, OKAN ...).
Het jaar 2024 werd ook gemarkeerd door de komst van een inwoner - Madeleine de Mey, die zero-waste en upcycling verkende -, de afsluiting van het Europese project Shaping the Future, dat tot doel had de capaciteit van kunstenaars te versterken om de toekomst te verbeelden en vorm te geven door middel van beeldende kunst, en ten slotte door Maker Faire, een intergenerationeel evenement gericht op iedereen, ongeacht hun kennisniveau. Het evenement trok niet minder dan 3.000 bezoekers.